2yaka’nın yeni podcast’i “Kentin Hikâyesi”ndesiniz. Bu yeni seride İstanbul’un yapılı ve doğal çevresiyle ilgili yerel yönetimler ve merkezi hükümetin tasarruflarını, kararlarını ve İstanbulluların hayatını etkileyecek yeni mega projeleri ele alacak, uzmanlarla konuşacak, kentin hikâyesini kayda alacağız.
Küllerinden yeniden doğan Paşabahçe Vapurunu yeni solo albümüne taşıyan müzisyen Taner Öngür ile Paşabahçe’nin kültürel yolculuğunu konuştuk…
Bundan 95 yıl kadar önce, Şubat 1929’da, eşi Natalya Sedova ile beraber Sovyetler Birliği’nden siyasi sürgün olarak İstanbul’a gelen Troçki için Büyükada adeta bir sığınak oldu. İstanbul’a ayak bastıktan sonra büyük güvenlik önlemleri altında yaşamını sürdüren Troçki, iki ay kadar Kadıköy’de ikamet ettikten sonra Büyükada’ya taşındı. Şubat 1929’daki varışından Temmuz 1933’te Fransa’ya gitmek üzere…
Gözaltında kaybolan yakınlarının akıbetini 29 yıldır her Cumartesi günü, Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yaparak sorguluyor Cumartesi Anneleri… Bu hak ve adalet mücadelesinin nasıl başladığını, neleri değiştirdiğini, bugüne nasıl gelindiğini Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ile konuştuk.
Bir 1 Mayıs’ta daha Taksim Meydanı, İşçi Bayramı’nı kutlamak isteyen kitlelere kapalı. Kavgalarla, gözaltılarla, bayramdan başka her şeye benzeyen 1 Mayıs, iktidar ve muhalefet arasında çekiştirilen yorgan gibi. Türkiye’de her şey değişiyor, “1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda ne olacak?” gerginliği değişmiyor. Peki Taksim Meydanı’nın önemi nedir? Bu simgeselliğin sebebi ne? Geçmişte ne oldu? Gelin biraz bakalım…
Seçim sürecini, partilerin belirlediği stratejileri ve 31 Mart sonrasındaki olası tabloyu Siyaset Bilimci Sezin Öney’le konuştuk.
Türkiye 10 ayın ardından yeniden bir sandığa gidiyor. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nı tekrar kazanarak muhalefet bloğunu dağıttığı bir ortamda gidilen seçim, sanki sadece İstanbul için yapılıyor. Türkiye’de Erdoğan’ın önündeki son kalenin İmamoğlu olduğu fikri, geniş kesimler tarafından kabul ediliyor. Peki 2019 Seçimleri’nde ne yaşandı? Ekrem İmamoğlu nasıl oldu da Büyükşehir Belediye Başkanlığı sınırlarını aşarak ulusal bir “rock…
“Hayatımızı günbegün yaşarız, onu yazmayız; yazmak, insan ne yaparsa yapsın, hayatın yalnızca bir parçasıdır.”
“1477 yılında Şehrim, aşağıdaki hane halkından oluşuyor: 9 bin Türk, 3 bin Rum, 1500 Yahudi, 267 Kırımlı Hıristiyan, 750 Karaman ve 31 çingene. Marrano (Ortaçağ İspanya’sında Hıristiyan olmuş Yahudi ya da Mağribi doktor David Iglesias, Mihrimah Hatun’a böyle dedi işte. Acaba bu, o devrin gerçek bir yansıması mı?”
Karaköy’deki Bankalar Caddesi’nde Galata’ya doğru çıkmak istediğinizde ya da Pera’dan, vapuru yakalamak için aşağı doğru salınırken kim bilir kaç kez kullandığınız Kamondo Merdivenleri; dönemin banker, Seferad Yahudisi bir ailenin İspanya’da başlayıp, Venedik, İstanbul, Paris ve ardından Auschwitz’de son bulan yok oluş hikayesini anlatıyor.
‘Karaköy köprüsünden geçen insanların ortalama kültür düzeyi ne ise, İstanbul’da imar adı altında yapılan işlerin düzeyi de odur. O köprüden yürüyerek hiç geçmeyenlerin kent fizyonomisine katkısı ise beş yıldızlı otellerle yaldızlı villalardır.’
İstanbul’un Anadolu yakası kıyılarının en güzelleştiği yer hiç şüphesiz, Fenerbahçe yarımadasıdır. Dantel gibi denize uzanmış bu yeşil toprağın hikâyesi, açıklık ve kesinlikle bilinmiyor. Ama yine de, bazı bilgiler var. İşte İstanbul’un bu enfes köşesini sizlerle buluşturuyoruz.
Kadıköy’den kalkan tüm vapurların selam durduğu, İstanbul’un barok mimarisinin en özgün örneklerinden olan ve 1908’den bu yana yaşayan Haydarpaşa Garı 2012’den bu yana hizmete kapalı. Uzun bir renovasyon döneminin ardından peronların yapımına başlanan tarihi yapının, 2024 yılında hizmete açılması bekleniyor. Kent kültürünü ve belleğini yansıtan, türlü badire atlatan Haydarpaşa’da neler yaşandı?
İstanbul devasa bir kent. Güzelliği dillere destan olsa da her geçen gün devasa sorunlarla boğuşuyor. İstanbul’a kıyasla çok daha küçük bir şehir olan Berlin, birçok iyi yanı olduğu gibi ciddi sorunlu yanları da var. Hatta bazı kısımlar var ki, şok edici…
İstanbul’un ünlü semtlerinden biri olan Cihangir, sokakları, apartmanları, kafeleri ve kedileriyle İstanbul’un eski dokusunu yansıtıyor. Popüler olduğu kadar önemli bir geçmişe sahip bu semti uzun zamandır gezmek istiyordum. Dilerseniz gelin Çukurcuma’dan Cihangir’e birlikte adımlayalım.
Yerel seçimlere dört ay kadar kaldı. Ülkenin finansal lokomotifi olarak görülen İstanbul ise hem muhalefet hem de iktidar için hayati bir hâl almış durumda. Seçime sayılı günler kalmışken geçmişte yaşanan yerel seçim deneyimlerine odaklanıyoruz. Seçimler ve kamuoyu yoklamalarının tarihinde özgün bir yere oturan 1989 yerel seçimlerini kısaca hatırlayalım…
Yıllarca denizlerde dolaştım. Çeşitli balıklar tuttum. Kıyılarda midye çorbaları pişirdik, yaktığımız ateşlerde balıklar kızarttık. Şiirlerimden çıkmaz oldu deniz, her gün kurup kurup bozduğum efsanesiyle…
Geçtiğimiz ay ne olduysa oldu İstanbul’un dokusuna derin olarak işlemiş olan bu açık hava kültürü, İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmaya kalktı. Valilik, bu 40 yılı aşkın süredir devam eden sosyal anlayışı kamu zararına buldu ve açık alanlarda alkol tüketenlere işlem başlatılacağını duyurdu. Bir genelgeyle! İstanbul birçok rengi içinde barındıran bir kent. İstanbul’a tek renk yakışmaz. O…
Ferhan Şensoy, 31 Ağustos 2021’de Ses 1885’e, çok sevdiği Beyoğlu’na, Geriş’e, İstanbul’a ve yaşadığı milyonlarca kalbe sessizce veda edip aramızdan ayrıldı. Yazdığı onlarca kitap, onlarca oyun, onlarca şiir, bestelediği onlarca şarkı… Şensoy’u “meddahımız” yapan asıl şey neydi diye düşünüyorum günledir.
Kent ve mimari tarihimiz açısından önemli çalışmalara imza atan Doğan Kuban, kavramsal olarak kenti ve toplumun mimari farkındalığını masaya yatırıyor. Kentsel sorunların üzerinde düşünürken öncelikli olarak kentte yaşayanlar üzerine düşünmekten geçtiğini belirten Kuban, kent bağlamında bir ortak söylemin gelişmesi gerektiğine işaret ediyor. Bir megapol halini alan İstanbul’un kent ve insan etkileşiminin boyutlarını tartışmaya açıyor…