‘Time Masters’, Piel’in varlığıyla kendi yetersizliğinin bilinciyle kendini tamamlamak için değil kendini tartışma konusu etmek için ötekine yönelir. Bir “ortaklık” imkânı yaratarak aidiyetsizlik, niteliksizlik, mülksüzlük ve kimliksizlik olanağının aralığından bakar izleyene.
Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Natsuki Ikezawa’nın “Ağabeyine Çiçek Taşıyan Kız”ı, Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener’in “Arafta Düet”i, Fleur Jaeggy’nin “Tanrı Korkusu”, Giray Fidan ve Ayşe Gül Fidan’ın “Türkiye’de Sinoloji’nin Doğuşu” incelemesi, Arno Gruen’in “Normalliğin Deliliği” ve Eylem Ümit Atılgan’ın “Haksız Tahrik – Bir Erkeklik Hakkı” bulunuyor. Şimdiden keyifli okumalar dileriz…
John Fowles, Ayrıntı Yayınları tarafından, Süha Sertabiboğlu çevirisi ile basılan “Günce 1949-1965” kitabında, Oxford’daki öğrencilik yıllarından itibaren tutmaya başladığı günlüklerinde, gözlemciliği kadar dünyayla tatlı-sert hesaplaşmalarını koyuyor ortaya. Konuşacak pek kimse bulamadığı o günlerde kaleme kâğıda sarılıyor, dünyayı ve doğayı izliyor. Boş laflardan sıkılıyor ve kendini bulmaya uğraşıyor, kendisinden sıtkı sıyrıldığında şiire yöneliyor.
Kadın yaşamını baskılayan sistemin kaynaklarına yönelik direnişçi şiirleriyle yaşadığı çağın ve coğrafyanın ötesine geçmiş Furûğ Ferruhzâd’ın “bütün şiirleri”ni tek bir kitapta toplayan “Kuş Ölümlüdür Sen Uçmayı Hatırla”nın çevirmeni Levent Çeviker ile Ferruhzâd’ı ve şiirlerini konuştuk.
Adam Phillips, psikanalizin değişimini ve dönüşümünü incelerken hem zamanımızın “kişisel gelişim” modasına eleştirel bir pencereden bakıyor hem de psikanalizin geçmişiyle bugününü karşılaştırıyor. “İyileşmek Üzerine”, bu bağlamda yazarın kültür, tatmin, haz gibi temalar eşliğinde psikanaliz kuramlarına girdiği ve iyileşmenin ne olduğunu irdelediği bir metin.
Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, İvan Vladislavic’in Livera Yayınevi’nden çıkan çalışması “Parçalanmış Bakış”ı, Ahn Junghyo’nun “Gümüş Aygır – Kore’nin Hikayesi”, Namık Kemal’in Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan kitabı “Cezmi”, François Georgeon ve Paul Dumont’un derlediği “Modernleşme Sürecinde Osmanlı Kentleri”, Krishan Kumar’ın “İmparatorluk Tasavvurları” ve son olarak Fasih Dinç’in İletişim…
Ölümünün üzerinden yirmi sene geçmesine rağmen Said’in fikir ve metinleri özellikle İsrail-Filistin gerilimi ve çatışması konusunda insanlığa hâlâ yol gösteriyor. Aklımdaki Diyarlar ise Said’i yaşamını ve fikirlerini kavramak için önemli bir kaynak. Said’i anlamakta güçlük çekenler ve onunla henüz tanışmayanlar için de…
Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Ayşenur Tanrıverdi’nin “Serinlikler”i, Marilynne Robinson’un “Evlerden Uzak”ı, Tore Renberg’ın “Ingeborg’un Tollak’ı”, Timothy Brennan’ın “Aklımdaki Diyarlar – Edward Said’in Hayatı”, Robin Milner-Gulland’ın “Ruslar”ı ve Sean McMeekin’in “Temmuz 1914: Savaşa Doğru Geri Sayım”ı bulunuyor. Şimdiden keyifli okumalar dileriz…
Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Hakan Günday’in “Derz” adlı öykü kitabı, Bülent Çallı’nın “İstanbul Posta Treni”, J.M. Coetzee’nin “İyi Hikâye”si, Berk Esen, Şebnem Gümüşçü, Hakan Yavuzyılmaz’ın ortak çalışması “Türkiye’nin Yeni Rejimi: Rekabetçi Otoriterlik”i, Yasemin Giritli İnceoğlu ve Savaş Çoban’ın “Popülizm ve Medya”sı ve Mustafa Kemal Coşkun’un “Sınıfın Duyguları”…
Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Philippe Djian’ın “İnsafsızlar”, Manuel Munoz’un “Neticeler”i, Ahmet Rasim’in “Fuhş-i Atik”i, Peter Gay’in “Romantikler Neden Önemlidir?”i, Terry Eagleton’ın “İngiliz Romanı”ı, L.A. Seneca’ın “İyilikler Üzerine”si bulunuyor.
Bu hafta sizler için yeni çıkan altı kitabı derledik. İlki, Gary Phillips’in Ayrıntı Yayınlarından çıkan kitabı “Tekinsiz Bölge”; Ardından, Bernard Malamud’ın romanı “Kiracı” geliyor. Sözcüklerini tutkulardan ziyade müzikle doldurmaya devam eden Akira Mizubayashi, “Bin Yılın Aşkı”nda hayatın acı tatlı tüm tesadüflerine değiniyor. Ayşe Parla, “Kırılgan Umut”da Bulgaristanlı göçmenlerin deneyimlerini yansıtıyor. “Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital” adlı…