Düşük faizli konut kredileriyle yerli talebin artışı ve vatandaşlık programıyla yabancı talebin yükselmesi, Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarının hızla artmasına neden oldu. Bu iki etken, piyasanın hareketlenmesine ve fiyatların spekülatif şekilde artmasına zemin hazırladı.
Filistin, Lübnan ve en son olarak Suriye’de yaşanan siyasal ve kültürel kırılmalar, “yeni Ortadoğu” söylemini yeniden gündeme getirdi. Dr. Selim Sezer ile Suriye’deki güncel gelişmeler bağlamında Ortadoğu’nun derin ve karmaşık tarihini ve bugününü konuştuk.
Ekonomik belirsizlik, toplumsal çürüme ve gençlerin geleceksizliğe mahkum edilmesi, suça eğilimi tetikleyen ana etkenler arasında. Bu tablo, toplumsal ve siyasal yozlaşmanın derinleştiği tehlikeli bir dönemi işaret ediyor.
Emin Arslan ve Gürer Mut, Dışavurum’un bu bölümünde, son yıllarda palazlanan ve Tiktok, Instagram, Youtube gibi mecralarda sergilenen gövde gösterileriyle şekillenen “Z nesil mafya”ların oluşturduğu suç ve şiddet sarmalına odaklanıyor.
Muhafazakâr bir dünyanın içinde yetişen, kimliklerini ve hayat görüşlerini topluma ve en yakınlarındakilere kabul ettirmeye çalışan kadınların hikâyelerine yer vermek istedik. ‘İnançlarını yitiren’ ve başörtülerini çıkaran kadınlara kulak verdiğimiz bu röportajlarda, birbirinden farklı hayatlar yaşayan kadınların hikâyelerine gelin birlikte bakalım…
Oldukça garip bir açılışa ev sahipliği yapan 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış gününü, oyunlarda yaşanan garip olayları, Türkiye’nin olimpiyat performansını, Paris’te açılan dillere destan İstanbul Evi’ni ve ilginç tartışmaları bir araya getirdik.
Türkiye siyasal ve ekonomik anlamda ABD’nin istediği rotaya, 1980 darbesinin ardından sokuldu. Fakat bu rota aslen 5 Ocak 1979 günü Guadeloupe Adası’nda toplanan “Guadeloupe Zirvesi”yle belirginleşti. Peki ama bu zirvede neler oldu? Türkiye’nin kaderini değiştiren zirvenin arka plânı…
Almanya’nın aşırı sağ partisi AfD, iktidara geldiğinde ‘tersine göç’ politikası ile ‘asimile olmamış Alman vatandaşları’ dâhil tüm sığınmacıları sınır dışı etmeyi planlıyor. Almanya’da göçmen geçmişi olan en kalabalık topluluk ise Türkiye kökenliler.
Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Galatasaray ve Fenerbahçe, Cumhuriyet’in 100. Yılında düzenlenecek Süper Kupa Finali’nde kriz patlak verdi. İki kulübün maça Atatürk formalarıyla ve “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” pankartlarıyla çıkmasına izin verilmedi. Maç öncesi ulusal marşın da Muhammed bin Selman’ın emriyle okunmayacacağının duyurulması üzerine iki takım sahadan çekildi. Peki, Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle özel anlamları olan…
2023 yılı Türkiye siyasetinde pek çok kırılmaya sahne oldu. Türkiye, ekonomik darboğazla, yargı krizleriyle, yükselen hayat pahalılığıyla giderek içinden çıkılamaz bir yer halini aldı. 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş Depremi ise Türkiye’yi yasa boğdu. 2023 yılında yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeleri sizler için derledik.
Bu makale 1987 yılında Bilsak’ta düzenlenen yuvarlak masa toplantısında “İslam ve demokrasi” üzerine yapılan tartışmanın bir ürünü. Toplantıda, siyasal İslamcı akımlardan, özgürlüğe ve demokrasinin içinde bulunduğu tehlikelere kadar birçok başlık masaya yatırılıyor.
Kent kültürü ve sosyal merkezler daralmaya ve renksizleşmeye başladı. Peki ama kentlerde drum ne? İstanbul ve Berlin örnekleri üzerinden kaybedilen gençliğimiz…
“İnsan sever, acıkır, korkar, mücadele eder, umut eder; ben insanın umudunu, sevgisini, açlığını ya da hasretini yazdığımda bunların hepsini belli bir bakış açısından yazıyorum.”
Türk ve Fransız uzmanlar Türkiye’de laikliğin neden hâlâ tartışıldığını konuştu…
İstanbul, 1960’ların çalkantılı dönemlerinde 10 yıl boyunca Baldwin’e bir sığınak oldu. Peki ama İstanbul, Baldwin’in hayatını ve kariyerini nasıl değiştirdi?
Mutfaktaki Piro, kalp işaretiyle sevgisini sunan Piro, bölünmüş hatları birleştiren Piro geleceğe dair yol göstericiydi. Erdoğan’ın panzehiriydi. Zehir aranacaksa işte zehir!
Türkiye’de felsefeye ilişkin çok sayıda yazı kaleme alındı. Bu maceralı yolculukta, ülkede yaşanan ve 100 yılı bulan bir maceranın ayak izlerini takip ediyoruz…