‘İnsanların acı çekmelerinden rahatsız olmuyorum; çünkü büyük sanat yapıtları insanlar arasındaki farklılıktan ve acıdan doğmuştur, sosyal eşitlikten değil…’
Kiminişi programının yeni bölümünde, Sanatçı Eymen Aktel’e kendisi gibi sanatçı ve kostüm tasarımcısı Tuba Geçgel eşlik ediyor. Geçgel, sanat üretiminde ana malzeme olarak kullandığı tekstil ürünleriyle kurduğu sanat dilini ve şimdilerde büyük bir heyecanla sahne ve kostüm tasarımlarına katkıda bulunduğu Büyük Ev Ablukada grubuyla yollarının kesişme hikâyesini anlatıyor…
Çağdaş kültür, etkileyici resim sergilerinden birinci şahıs anlatımlı romanlara kadar, ‘maksimum kâr hırsının dayanılmaz cazibesi’ tarafından ele geçirilmiş durumda. Kavramların ve neden-sonuç ilişkisinin giderek karmaşıklaştığı günümüzde, “Immediacy: Or, The Style of Too Late Capitalism” kitabının yazarı Anna Kornbluh, Daniel Zamora’nın sorularını yanıtlarken, estetik kaygıların ekonomik düzenin etkisinde şekillenmeye başladığının altını çiziyor.
Gülten Akın, 23 Ocak1933’te İç Anadolu’nun bozkırında, Yozgat’ta dünyaya gelmiş, yaşamı boyunca zorluklarla mücadele etmesine karşın dizelerinde hep umudu besleyerek toplumun ötekisinin sesi olmuş bir şair…
İkinci Dünya Savaşı yıllarını henüz çocukken yaşayan Gülten Akın, yoksulluğun tüm yüzleriyle bu dönemde tanışır. Fakat Akın, buradan da umut devşirmeyi başararak 50 yılı aşkın ve dört döneme…
‘Resim sanatı aracılığıyla biz şeylere ilişkin yeni bir metafiziksel psikolojinin temelini atıyoruz. Bir nesnenin bir resimde kaplamak zorunda olduğu mekânın ve nesneleri kendi aralarında ayıran mekânın mutlak bilinci yeni bir astronomiyi yerleştiriyor, katı yerçekimi yasası dolayısıyla gezegenimize kıskıvrak bağlanmış şeyleri obje edinen bir astronomi bu.’
“İstenilen bütün dolambaçlara saptıktan sonra nihayet insan düzeyine erişilemiyorsa, kanaatimce bir şey başarılmış sayılamaz.”
Henri Matisse, 20. yüzyılın en önemli ressamlarındandır. Matisse, 20. yüzyılın ilk yıllarında görsel sanatlardaki devrim niteliğindeki gelişmelere imza atmıştır.
Henri Matisse’in Fas dönemi dönemi çalışmalarıyla ilgili olarak, Thierry Chabanne’ın sorularını, Matisse monografisini kaleme alan Pierre Schneider cevaplandırıyor.
İngiliz yazar ve sanat eleştirmeni John Berger, Latife Tekin’le bir rakı masasında iki masalcı olarak aralarında geçenleri, sanatçının düş görebilme yeteneğinin sınırlarını atartışmaya açıyor…
İngiliz dilinin en büyük ustalarından biri olan İngiliz asıllı Amerikalı şair W.H. Auden pek çok genç şairin örnek alacağı bir isim. 1973 yılında hayata gözlerini yuman ve bu yıl 50. ölüm yıl dönümünde anılan ünlü şair sanılanın aksine “genç yazarı” teşvik etme konusunda oldukça sert bir tavır izlemişti. 1948 yılında yayımlanan Poets at Work adlı…
Eleştirmen Michiko Kakutani, 1995 yılında Woody Allen’la bir söyleşi gerçekleştirdi. Kendisine has üslubunu ve sanatsal yaratım sürecini tartışmaya açan Allen’ın gözünden kültür hayatının serencamı…
İranlı ressam Maryam Salahi ile İran’ın yeraltı sanatını ve İslam devrimi sonrası yaşanan acıları konuştuk…
Ressam Orhan Benli ile Çukurova’nın çığlığını, Türk resminin bugününü ve sorunlarını konuştuk.