Share This Article
Bir zamanlar yerini önce kasetlere, sonra CD’lere, hatta sonra da MP3’lere bırakan plaklar 2010’lu yıllardan itibaren müthiş bir yükseliş göstermeye devam ediyor. Türkiye’deki zorlu ekonomik koşullara rağmen bile kemik dinleyici ve koleksiyoner kitlesini korumak için direnmeye çalışan onca plak dükkanının tabelalarını 2024 yılında sokaklarda görmeye devam etmek mutluluk verici.
Bir dönem geride kaldığı kabul görülen plaklar, kimi nostalji meraklıları tarafından anlamı çarpıtılmış nesnelere dönüşmüştü. Nostaljiye hiçbir lafımız yok, zira bir Marmara İletişim mezunu olarak fakültemizin hiç tanışamadığım efsane hocası Ünsal Oskay’ın dediklerine kulak verince ben de nostaljinin devrimci bir boyutu olduğuna inananlardanım. Ancak plaklar, yeniden yükselişe geçtikleri günlerle birlikte bizim için geride kalan zamanı bugüne taşıma işlevinden öte yeniden doğan ve bizimle aynı zamanı taşımaya devam eden unsurlar haline geldiler.
İlgili başlık
Plaklar bizimle bugünü yalnızca pikap üzerinde ya da plak dükkânlarında yaşamıyorlar. Zira son yıllarda tıpkı kitap fuarları ve sahaf festivalleri gibi plaklar için de önemli etkinlikler gerçekleştiriliyor. İstanbul tabii ki yine bu durumun merkezi olarak konumlanıyor. Şişli ve Kadıköy’de ilçe belediyeleri birkaç yıldır her sonbaharda plak festivalleri gerçekleştiriliyor. Bu etkinliklerde İstanbul’un birçok plak mağazası büyük bir alanda stantlar kurarak yerli ve yabancı binlerce plağı dinleyicilere sunarken konserler, söyleşiler, mezatlar ve imza günleri ardı ardına gerçekleştiriliyor. Bu yıl da 14-15 Eylül’de, Feriköy’de Şişli Plak Festivali; 21-22 Eylül’de, Kalamış’ta Kadıköy Plak Günleri gerçekleştirilecekken 2024’te; ilk baskı, yeniden baskı ve derleme türünde çıkmış beş ilgi çekici plağı sizlere kısaca anlatmak isterim.
Avdet Seyri – Serdar Ateşer
Samimiyetle söylemek gerekir ki Avdet Seyri yeni bir albüm olmamasına rağmen bu plağın yeniden basılması 2024 yılının memleket müziği adına en güzel olaylarından biridir. Zira ilk olarak 1998 yılında yine Kalan Müzik etiketiyle plak, CD ve kaset olarak basılan albüm her şeyden önce 25’inci yılında güçlü bir şekilde yeniden hatırlanmayı hak ediyordu.
Deneysel unsurları son derece zengin olan ve hem sound olarak hem de tür olarak bu zenginliği dinleyicilerine hayli hissettiren Avdet Seyri’nin 25. Yıl için yeniden basılan plağı, ilk baskıdan farklı olarak çift LP olarak hazırlandı ve yine ilk baskıdan farklı olarak bu kez albümdeki tüm parçaları içeriyor. Kapak ve iç görsel tasarımında da küçük dokunuşlarla yeni bir görünüş kazanan plak, raflarda adeta bir şaheser olarak parıldıyor. Baştan sona defalarca kez dinlenesi albüm; İnsanbul, Medya Tavırs, Tipsiz Parlamento, İstanbul Şeremanet, Artık Miksetmeyeceğim gibi deneyselliği isminden dahi belli olan muazzam parçaları bir araya getiriyor.
Drummer Of Two Worlds – Okay Temiz
Türk müziği, dünya müziği ve caz dokularını bir araya getirme meselesini on yıllardır ustalıkla işleyen büyük müzisyen Okay Temiz‘in 1980 yılında çıkan Drummer Of Two Worlds albümü, 2024 yılında harika ve yepyeni bir kapak tasarımıyla yeniden plak olarak basıldı. Plağı dinleyicilere sunan CAZ Plak‘ın hayli yerinde bir tanımla Türk işi saykedelik caz olarak sınıflandırdığı albüm, Okay Temiz’in İsveç yıllarında Avrupalı usta müzisyenlerle birlikte hayat verdiği albümde, Denizaltı Rüzgarları olarak da bildiğimiz East Breeze parçasında synthesizer’da Atilla Özdemiroğlu, bağlama soloda da Arif Sağ imzasını görüyoruz.
Yeşilçam meraklıları bilir; Korkusuz Korkak‘ta Mülayim Sert’in yanlış rapor nedeniyle öleceğini zannettiği anda East Breeze, yani albümün ilk parçası olduğu için bir anlamda da Drummer Of Two Worlds devreye girer. Tam bir başyapıttır, muazzam albümdür. Mark Scicluna‘nın müthiş illüstrasyonu, 2024’te orijinal kapağıyla da yeniden basılan plağın 2024 model yeni bir versiyonu olarak plakseverleri cezbetmektedir.
Anatolian Groove – Şakir Öner Günhan
60’lar ve 70’lerde ortaya koyduğu 45’lik ve uzunçalarlarıyla Türk halk müziğinin önemli seslerinden biri olarak kabul edilen Şakir Öner Günhan‘ı, geçtiğimiz 13 Nisan’da kaybettik. Şahsen de çok sevdiğim ve seriye bağladığım “retro folk” çalma listelerinde türkülerine sürekli yer verdiğim büyük usta, mutlaka tanınması gereken ses sanatçılarından biri. Ankara’da yetişen ve TRT‘de önemli görevler üstlenen sanatçı, muhteşem sesi ve güleç yüzüyle memleket müziğimizin unutulmazları arasında yer alırken Mega Plak, kendisinin vefatının ardından Anatolian Groove adlı derleme plağı dinleyicilerle buluşturdu.
Normalde derlemelere karşı mesafeli ve önyargılı biriyim. Bu bağlamda da en çok kapak tasarımlarına takığım ama Anatolian Groove’un kapak tasarımı bence Şakir Öner Günhan’ın müziğini dönemi itibariyle gayet başarılı bir şekilde temsil ediyor. Ayrıca plağın turuncu rengi de bizi 70’ler müzik aleminin renkli ortamlarına dahil ediyor. Deli Deli, Çiçekler Ekiliyor, Bağa Girdim Bağ Budanmış gibi üç hareketli türküyle başlayan plağın bence en önemli eksiği ise, muhtemelen farklı plak şirketinde olduğu için, Günhan’ın yorumuyla sevilmiş türkülerden Şu Sazıma Bir Düzen Ver. Onu da biz anmış olalım:
Defansif Dizayn – Büyük Ev Ablukada
CAZ PLAK ve Olmadı Kaçarız Plakçılık işbirliğiyle 2024’ün en özel yerli plaklarından biri olan Defansif Dizayn, Büyük Ev Ablukada’nın 2023’e veda günlerinde çıkan albümünün güncelliğini sonraki yıla taşıyan bir çalışma. Dinleyiciyle buluşur buluşmaz hoş tepkilerle karşılaşan Defansif Dizayn, grubun önceki albümlerinde yer verdiği temaların ve türlerin daha homojen biçimde buluştuğu bir albüm olarak plak raflarında da yerini aldı.
Grubun karakteriyle özdeşleşmiş sözlere ve anlatılara yer veren Defansif Dizayn’da İmer Demirer, Tophane Noise Band ve Korhan Futacı gibi isimler de konuk olarak yer alıyor. Arka kapağında “SOYSUZ BİR RANDEVUN VAR BENİMLE” ifadesini taşıyan Defansif Dizayn uzunçaları, Büyük Ev Ablukada’nın henüz şimdiden kült niteliğine kavuşmuş Full Faça ve Fırtınayt albümleri gibi plak olarak dinleyicilerle buluşurken CAZ PLAK’ın da işin içinde olması meseleyi biraz daha özel hâle getiriyor. Hatta bir plaksever olarak yeri gelmişken Haluk Damar ve Erinç Güzel’e ait CAZ PLAK’ı yakından takip etmenizi de önermiş olayım.
Sovak – Sovak
Memleketimiz prog metal albümünün yeni kurulan gruplarından Sovak’ın debut albümü Sovak, dijital platformlarda olduğu gibi ne mutlu ki plak raflarında da yerini aldı. Albümün kayıtlarında gitar ve bas gitarda, kompozisyon ve kayıtlarda da olduğu gibi Emre Kula’nın imzası bulunurken davulda Onur Baştürk’ün imzasını görüyoruz. Terra’nın bas gitarlarında ise Cenk Turanlı albüme katkı sağlarken Sagu’nun tuşlularında Ozan Yılmaz’ın imzası yer alıyor. Ayrıca belirtmek gerekir ki konserlerle birlikte gruba bas gitarist olarak yine memleket rock müziğinin efsane isimlerinden Kerem Tüzün dahil oldu.
Birbirinden ‘ağır’ sekiz enstrümantal prog rock parçasını bir araya getiren ve Rainbow45 tarafından beyaz renkli olarak basılan plak, yeni bir grubun ilk albümü olarak dinleyicileri heyecanlandırıyor. Zira Sovak’ın konserlerine giden arkadaşlarımdan da çok güzel sözler duydum. Sovak’ı dinlerken aklıma biraz da, yine Emre Kula ve Cenk Turanlı’nın da üyeleri arasında olduğu Kes grubu geliyor. Kamlama adında harika bir albümleri vardı ve 2016’da, Karga’da canlı dinleme şansım olmuştu. Bir öneri olarak onu da bırakayım:
Plak etkinliklerinde buluşalım!
İstanbul, her dönemde ve koşulda, müziğe yaşam alanı olmayı başarmış bir kent. Burada bizi heyecanlandıran şeyler neredeyse hiç bitmiyor. Şimdiden biriktirdiğimiz bütçeler ve plak çantalarımızla önce Feriköy’de, sonra Kalamış’ta olmayı umuyoruz. Kısa vadede orada olanlarla selamlaşmak ve mümkün olduğunca kısa vadede plak için önceden para biriktirmeyi dert etmeyeceğimiz günleri görmek dileğiyle…
Kapanış notu: Şu albümün plağını bulmayı çok istiyorum, belki iyi dileklerinizi yollarsınız.