Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Etiket: Kitap

Tabiatın takvimi  

Öykülerinde, romanlarında, araştırmalarında ve incelemelerinde doğa-insan-kültür uyumuna yer verirken mitolojiye, felsefeye, tarihe ve yaban hayata dair notlar paylaşan Deniz Gezgin, “Doğa Defteri”nde antropoloji, mitoloji, edebiyat, tarih gibi pek çok disipline atıflar yaparak doğanın işleyiş sürecini ve takvimini getiriyor karşımıza.

Devamını Oku

Selim İleri kimdir? Eserleri, edebiyat anlayışı ve eleştirmen kimliği…

Selim İleri, Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olarak, özellikle modern Türk romanı ve hikayesi üzerine yaptığı katkılarla tanınmıştır. 1949 yılında İstanbul’da doğan İleri, Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olarak edebi kariyerine 1960’lı yıllarda başlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünden mezun olan İleri, edebiyat dünyasına adım attığı ilk yıllarda şiirle ilgilenmiş, ancak sonrasında roman,…

Devamını Oku

Edebiyatın direnişle buluştuğu nokta: İrfan Yalçın

Kapitalizmin karanlığında, işçi sınıfının kıvılcımı İrfan Yalçın’ın kaleminden dökülen “Ölümün Ağzı” romanında ete kemiğe bürünüyor. Yalçın, sadece bireyin değil tüm toplumun çürümesini ve sistemin acımasızlığını gözler önüne seriyor. “Ölümün Ağzı”, sınıf bilincinin, umut ve direnişin ezilenlerin omuzlarında ağırlaşan yükü hafifletebileceğini hatırlatıyor.

Devamını Oku

Vitrindekiler (27.09.2024)

Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Sally Rooney’in “İntermezzo”su, Çağdaş Latin Amerika edebiyatının en etkileyici ve sıra dışı kalemlerinden Elena Garro’nun başyapıtı “Geleceğin Anıları”, Sheng Keyi’nin “Füg”ü, Feridun Andaç’ın “Bir Yazarınız Olmalı”sı, Filiz Gazi’nin “Görünmeyen Cemaat: Mürideler – İsmailağa, Menzil, Süleymancılar”ı ve son olarak Vedat Milor’ün Kronik Kitap’tan çıkan kitabı…

Devamını Oku

‘Bizim için değerli olan yakınlıkları kaybediyoruz’  

Judith Butler, şimdilerde unutmak üzere olduğumuz ya da sumen altı ettiğimiz fakat yaşamımızı sekteye uğrattığı kadar önemli ölçüde değiştiren COVID-19 salgınının yeryüzünde yol açtığı dönüşümleri incelediği; insan ilişkilerini ittiği farklı boyutları ve pandeminin anlamını çözümlediği “Ne Menem Bir Dünya Bu?” başlıklı çalışmasında, ekonomiyi yaşamın önüne koyanları, insanların birbirine ve doğaya bağlılığını yadsıyanları, ayyuka çıkan eşitsizlikleri;…

Devamını Oku

Vitrindekiler (10.06.2024)

Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Will Heinrich’in ‘Kralın Laneti’, Mohamed Mbougar Sarr’ın ‘İnsanların En Gizli Hatırası’, Eric Emmanuel Schmitt’in unutulmaz eseri, ‘Mösyö İbrahim ve Kuran’ın Çiçekleri’, Eva Meijer’in ‘Sessizliğin Politikası’, İstanbul Bilgi Üni. Yayınlarından çıkan, Loic Wacquant’ın ‘Bourdieu Şehirde – Kentsel Teoriye Meydan Okumak’ı ve son olarak John…

Devamını Oku

Vitrindekiler (13.05.2024)

Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Richard Ford’un “Kanada”sı, Osamu Dazai’nın “Soytarı Çiçekleri”, Amin Maalouf’un “Labirent”i, Fikret Başkaya’nın Yordam Kitap’tan çıkan yeni çalışması “Uygarlık Paradigmasını Değiştirmek”, Fatma Önder Özşeker’in “Ormanı Planlamak”ı ve son olarak, Selahattin Demirtaş’ın “Onurlu Yaşam Davası” bulunuyor. Şimdiden keyifli okumalar dileriz…

Devamını Oku

Yeni başlangıçlardan yana zar atma imkânları 

Karşı-sanat tarihçisi olarak Georges Didi-Huberman, “Ateşböceklerinin Var Kalma” Mücadelesi’nde neoliberal zamanların kendine özgü bir faşizm türettiği fikrinden hareketle, Pier Paolo Pasolini’nin bu konuda kimilerince karamsar bulunan ve “artık ateşböcekleri zamanın ruhuna yenilmiştir” ifadesiyle şekillenen görüşlerini de es geçmeden, politik ve sanatsal bir mücadele kültürünün kaybolup kaybolmadığını tartışmaya açıyor.

Devamını Oku