Portreler’in bu bölümünde tuvalin bohem hırçını ressam Rafet Ekiz’i konuşacağız. Kendine has duyarlılıkları, boyut değiştiren sanatsal kişiliği, göçebe yapısı ile Rafet Ekiz, anlaşılmaya değer bir “uç beyiydi” sanat dünyamızda.Her şeyin unutulduğu ve yitirildiği post-truth bir dönemin içinde bu özgün sanatçıyı, 70’den 2000’lere uzanan sanat-kültür dünyasını ve kentin özgün mekanlarından Kuzguncuğu konuştuk.
‘İnsanların acı çekmelerinden rahatsız olmuyorum; çünkü büyük sanat yapıtları insanlar arasındaki farklılıktan ve acıdan doğmuştur, sosyal eşitlikten değil…’
‘Resim sanatı aracılığıyla biz şeylere ilişkin yeni bir metafiziksel psikolojinin temelini atıyoruz. Bir nesnenin bir resimde kaplamak zorunda olduğu mekânın ve nesneleri kendi aralarında ayıran mekânın mutlak bilinci yeni bir astronomiyi yerleştiriyor, katı yerçekimi yasası dolayısıyla gezegenimize kıskıvrak bağlanmış şeyleri obje edinen bir astronomi bu.’
Henri Matisse, 20. yüzyılın en önemli ressamlarındandır. Matisse, 20. yüzyılın ilk yıllarında görsel sanatlardaki devrim niteliğindeki gelişmelere imza atmıştır.
Henri Matisse’in Fas dönemi dönemi çalışmalarıyla ilgili olarak, Thierry Chabanne’ın sorularını, Matisse monografisini kaleme alan Pierre Schneider cevaplandırıyor.
İranlı ressam Maryam Salahi ile İran’ın yeraltı sanatını ve İslam devrimi sonrası yaşanan acıları konuştuk…
Ressam Orhan Benli ile Çukurova’nın çığlığını, Türk resminin bugününü ve sorunlarını konuştuk.