Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Etiket: Kültür

Vitrindekiler (27.09.2024)

Bu hafta sizler için yeni çıkan altı yeni kitabı derledik. Bunlar arasında, Sally Rooney’in “İntermezzo”su, Çağdaş Latin Amerika edebiyatının en etkileyici ve sıra dışı kalemlerinden Elena Garro’nun başyapıtı “Geleceğin Anıları”, Sheng Keyi’nin “Füg”ü, Feridun Andaç’ın “Bir Yazarınız Olmalı”sı, Filiz Gazi’nin “Görünmeyen Cemaat: Mürideler – İsmailağa, Menzil, Süleymancılar”ı ve son olarak Vedat Milor’ün Kronik Kitap’tan çıkan kitabı…

Devamını Oku

‘Bireysel deneyime’ neden bu kadar taktık?

Çağdaş kültür, etkileyici resim sergilerinden birinci şahıs anlatımlı romanlara kadar, ‘maksimum kâr hırsının dayanılmaz cazibesi’ tarafından ele geçirilmiş durumda. Kavramların ve neden-sonuç ilişkisinin giderek karmaşıklaştığı günümüzde, “Immediacy: Or, The Style of Too Late Capitalism” kitabının yazarı Anna Kornbluh, Daniel Zamora’nın sorularını yanıtlarken, estetik kaygıların ekonomik düzenin etkisinde şekillenmeye başladığının altını çiziyor.

Devamını Oku

‘Kentsel sorunları düşünmek kentte yaşayanlar üzerine düşünmekle başlar’

Kent ve mimari tarihimiz açısından önemli çalışmalara imza atan Doğan Kuban, kavramsal olarak kenti ve toplumun mimari farkındalığını masaya yatırıyor. Kentsel sorunların üzerinde düşünürken öncelikli olarak kentte yaşayanlar üzerine düşünmekten geçtiğini belirten Kuban, kent bağlamında bir ortak söylemin gelişmesi gerektiğine işaret ediyor. Bir megapol halini alan İstanbul’un kent ve insan etkileşiminin boyutlarını tartışmaya açıyor…

Devamını Oku

Fikirler dünyayı değiştirmeye yeter mi?: Kültürel hegemonya kavramının yanlış kullanımları üzerine

1980’ler ve 1990’lar boyunca piyasa demokrasilerinin alternatifi olmadığı düşüncesi bir tür kaderciliğe yol açtı. Öte yandan, yirmi yıldır gözlemlenebilen protestoların yeniden silahlanması ideolojik çatışmaları yeniden ön plâna çıkarmıştı. Öyle ki bazen fikirler savaşına sahip olmadığı bir rol ve güç atfedildi…

Devamını Oku