Share This Article
Celladın Güzel Kızı / Angela Carter / Çev. Yeşim Seber / Sel Yayıncılık / 168 s. / Roman
İngiliz edebiyatının çığır açan, esinleyici kalemi ve en prestijli edebiyat ödüllerinden James Tait Black Memorial’a layık görülen Angela Carter’ın 30 yılı aşkın hikâye anlatıcılığının dört başı mamur bir yansıması: Celladın Güzel Kızı.
Carter, kadın kahramanlarını kenar mahallelerde, balta girmemiş ormanlarda ya da şehrin işlek caddelerinde mitler, mistisizm, fanteziler ve bir tutam erotizmle çevreleyerek grotesk tablolar çiziyor. Engin okyanusları, kış güneşini, puslu dağları seyre dalıyor, gözünü kan bürümüş avcılar ve onların intikam yemini etmiş avlarıyla pusuya yatıyor.
Aşkla, ölümle ve kanla mühürlenmiş hikâyeler bunlar… Okuru bir labirente düşmüşçesine zahiri gerçekliğine hapseden, kimseyi teskin etmek ya da mutlu sonlara inandırmakla derdi olmayan, yoğun ve çarpıcı satırlarıyla Angela Carter, doğaüstü olanla hakikatin arasında kudretli bir köprü inşa ediyor.
Hiç Uğruna Bir Nefes / Rainer Maria Rilke / Çev. Cem Yavuz / Everest Yayınları / 600 s. / Şiir
Daha ilk şiirlerinden birinde kendisini “yedidüvel gezgini” olarak niteleyen Rainer Maria Rilke, her tür bağlılığı reddeden mizacı uyarınca genç yaşında Paris’e yerleşerek Rodin’in özel sekreterliğini yapmaya başladı. İlk şiirleriyle arasına kalın bir çizgi çizen Yeni Şiirler ve Malte Laurids Brigge’nin Notları isimli kitaplarını on iki yıllık bu Paris ikameti sırasında yarattı.
Varlığın özünü “seyir halinde oluş”ta bulan Rilke, yaşamı boyunca İsviçre, İtalya, İspanya, Kuzey Afrika, Mısır vd. pek çok yeri dolaştıktan sonra I. Dünya Savaşı patlak verdiğinde Fransa’dan ayrılıp Münih’e döndü; 1919’da ise ömrünün son yıllarını geçireceği İsviçre’ye giderek vizyoner bakışını taçlandıran son iki eseri Duino Ağıtları ile Orpheus’a Soneler’i tamamladı.
Şair, 29 Aralık 1926’da lösemi yüzünden hayata veda ettiğinde, Avrupa entelektüel çevrelerince çok iyi bilinmesine karşın genel okuyucu kitlesi tarafından neredeyse hiç tanınmıyordu. Bugünse, ölümünün üzerinden yüz yıl geçmiş olan bu büyük sanatçıyı layıkıyla tanımadan modern edebiyatı anlamanın mümkün olmadığı evrensel bir kural sayılmakta.
Hiç Uğruna Bir Nefes, Rilke’yi Türkçede yepyeni bir sesle yankılarken zengin açıklama ve yorumlarıyla da okuyucuya benzersiz bir seziş yolculuğu vaat ediyor.
Sürgünler / James Joyce / Çev. Dilara Erdem / VakıfBank Kültür Yayınları / 208 s. / Tiyatro
James Joyce’un ilk ve tek tiyatro eseri Sürgünler, insan ruhunun derinliklerine inen ve ilişkilerin karmaşık yapısını sahneye taşıyan çarpıcı bir yapıt. Dublin’den Avrupa’ya uzanan bu sürgün hikâyesinde, aşk, sadakat ve özgürlük kavramları iç içe geçmiş şekilde ele alınıyor.
Richard Rowan, karısı Bertha ve eski aşkı Beatrice Justice’in merkezinde yer aldığı gerilim dolu bir duygusal üçgen etrafında şekillenen bu oyunda, Joyce bireysel özgürlüğün sınırlarını, kilise ve dinle ilişkilerini sorgulayan aydın bir zihnin karmaşasını keşfe çıkıyor. Kişisel sorumluluk ve ahlaki bağlılık kavramlarını diyalogların merkezine yerleştirirken, karakterlerin içsel çatışmalarını incelikle işliyor. Aşk, sadakat ve insan ilişkilerine dair bu çarpıcı eser, Joyce’un zengin dünyasına kısa ama unutulmaz bir bakış sunuyor.
Sürgünler, Joyce’un edebi dehasının yalnızca romanlarında değil, tiyatro sahnesinde de nasıl yankı bulduğunu gözler önüne seren, ıskalanmaması gereken bir eser…
Halk Üzerinden Kazanç – Neoliberalizm ve Küresel Düzen / Noam Chomsky / Çev. Süreyya Evren / Alfa Yayıncılık / 168 s. / Araştırma
Çağımızın en önemli siyasi aktivistlerinden, dilbilimci ve yazar Noam Chomsky’nin, bugün dünyada demokrasi adına neoliberalizme karşı mücadele veren en önde gelen entelektüel figür olduğunu söyleyebiliriz.
1960’larda, Chomsky, Vietnam Savaşı’nın en dikkat çeken ABD’li eleştirmenlerinden biriydi ve genel olarak, ABD’nin demokrasiyi ihlal edişlerinin, insan haklarını hiçe sayışlarının ve zengin azınlığın çıkarlarını gözetişinin en keskin eleştirilerini üretti.
Sonrasında, ABD haber servislerinin nasıl elitlerin çıkarlarına hizmet ettiklerini ve yurttaşların hayatlarını demokratik bir şekilde yaşama kapasitelerini fiilen nasıl zorlaştırdıklarını incelemeye başladı.
1990’larda, Chomsky, anti-emperyalizmden eleştirel medya analizine, demokrasiden emek hareketine çok çeşitli ve bağlantılı konular hakkında yazdı. Çalışmalarında açıkça gösterdiği gibi, aynı anda hem kapitalizmin veya sınıf ayrılığı olan başka herhangi bir toplumun savunuculuğunu yapıp hem de bir katılımcı demokrasi taraftarı olmak imkânsızdır.
Yine Yeni Yeniden 90’lar / İlker Hepkaner, Sezgin İnceel / Ayrıntı Yayınları / 144 s. / İnceleme
Günümüzde güçlü bir nostaljiyle hatırlanan 90’lar aslında nasıl bir dönemdi? Özel radyo ve televizyonların açılmasıyla patlayan Türkçe pop, dönemin siyasal ve kültürel aktörleriyle nasıl bir ilişki içindeydi?
90’lar hatırlanırken hangi sanatçılar öne çıkıyor, hangi görüşler gölgede kalıyor? Türkçe pop müziğin bu en şaşaalı döneminde kadın ve LGBTİ+ sanatçıların yeri neydi? Dönemin medyası kadınlara ve LGBTİ+’lara nasıl yaklaştı; onlar medyayla nasıl bir mücadele sürdürdü? 90’ların kültürel tarihini yazarken kadın ve LGBTİ+’ların yerini yeni bir bakış açısıyla değerlendirmek Türkiye’deki hafıza pratikleri ve hak mücadelelerine ne gibi katkılarda bulunabilir?
2019’dan beri podcast dünyasında bu sorulara cevap arayan Yine Yeni Yeniden 90’lar Türkçe pop müziğin hayatımızdaki yerini yeniden düşünme serüvenine bu kitapla devam ediyor.
90’lar Türkçe pop müziğini kültürel çalışmalar ve müzik pedagojisi disiplinlerinin yöntemleriyle mercek altına alan İlker Hepkaner ve Sezgin İnceel, bu kitapla podcast’te anlattıklarını yeni bir arşiv taraması ışığında geliştirerek hem dinleyicilerine hem de popüler müzikle ilgilenenlere sunuyor. Yine Yeni Yeniden 90’lar’ı okuduktan sonra 90’lar nostaljinizi yeniden gözden geçireceksiniz.
Kahve Tutkununun El Kitabı / Candace Rose Rardon / Çev. Deniz Yılmazgüç / Epsilon Yayınevi / 183 s. / Kültür
Muhtemelen siz de çoğu insan gibi güne sıcak bir kahveyle başlıyorsunuz. Peki, o dumanı tüten kahvenin fincanınıza gelene kadar nasıl bir yolculuk yaptığını hiç merak ettiniz mi? Oysa sabah kahvenizin ötesinde keşfedilmeyi bekleyen koca bir dünya var. İster evinizde nitelikli kahve demleye meraklı olun ister profesyonel bir barista, bu rehberde işinize yarayacak bilgiler, pratik ipuçları ve ilginç detaylar bulacaksınız.