Filistin, Lübnan ve en son olarak Suriye’de yaşanan siyasal ve kültürel kırılmalar, “yeni Ortadoğu” söylemini yeniden gündeme getirdi. Dr. Selim Sezer ile Suriye’deki güncel gelişmeler bağlamında Ortadoğu’nun derin ve karmaşık tarihini ve bugününü konuştuk.
Filistin Halk Kurtuluş Örgütü lideri 13 Temmuz 1986 yılında Filistin-İsrail çatışması hakkında Der Spiegel muhabirleri Adel S. Elias ve Romain Leick’in sorularını yanıtladı. Viyana’da yapılan röportajda Arafat, Ürdün Kralı Hüseyin ile birlikte yürüttükleri Ortadoğu Barış Teşebbüsü’nün iflasına giden sürece ilişkin ilginç noktalara değiniyor. Röportaj, İsrail saldırılarının vahşetine tanık olduğumuz bugünlerde önemli bir hatırlatma işlevini görecektir.
Kuşaklar arasındaki dehşet kanıksamasının yansımasını İsrail’in Filistin’de devam eden son soykırım girişiminde görmek mümkün.
Türkiye’nin en köklü kulüplerinden Galatasaray ve Fenerbahçe, Cumhuriyet’in 100. Yılında düzenlenecek Süper Kupa Finali’nde kriz patlak verdi. İki kulübün maça Atatürk formalarıyla ve “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” pankartlarıyla çıkmasına izin verilmedi. Maç öncesi ulusal marşın da Muhammed bin Selman’ın emriyle okunmayacacağının duyurulması üzerine iki takım sahadan çekildi. Peki, Cumhuriyet’in 100. yılı nedeniyle özel anlamları olan…
Bu yazı, 12 Mart 2020’de, Suriye’deki savaş nedeniyle mülteci krizinin yükseldiği dönemde Cumhuriyet Kitap’ta yayımlandı. O tarihten bu yana savaş bölgelerindeki çocukların durumu değişmedi. Süregelen Filistin-İsrail savaşında, İsrail’in Filistin’de ilk üç haftada öldürdüğü çocuk sayısı dünyada son üç yılda öldürülen çocuk sayısının üstünde.
Yıllardır abluka altında kalan ve tüm saldırılara direnen Filistin güçleri, İsrail’e yönelik bir operasyon başlattı. İsrail tarafından büyük bir şiddetle baskılanan bu saldırının ardından, Filistin toprakları yine kan gölüne döndü. Peki ama 1950’lerden bu yana devam eden bu savaşta neler yaşandı? Sanatçı ve gazeteci Joe Sacco’nun kaleminden Gazze’nin dipnotları…
Edebiyatçı, gazeteci ve sanatçı kimliğiyle sahip olduğu etki alanıyla Ortadoğu direnişini şekillendiren Gassan Kanafani, ‘Hiç ateş etmemiş bir komandoydu; silahı tükenmez kalemi, mekanıysa gazete sayfalarıydı’ diye adlandırılan sarsılmaz bir karakterdi. 36 yaşındayken Mossad tarafından katledilen Kanafani, sosyalist bir Filistin için sanatı, edebiyatı, teoriyi ve örgütlenmeyi kısa hayatına sığdırdı. Ardında onlarca roman, tiyatro oyunu, bilimsel çalışma…