Brecht’in 1930 yılında “Beş Paralık Roman”ın çekimleri esnasında S.A. Nero-Film şirketi ile davalık olması üzerine yazdığı “Beş Paralık Dava-Toplumbilimsel bir deney” adlı denemesinden derlenen bu metin, sinema-ideoloji-endüstri-sermaye ilişkileri üzerinde zihin açıcı bir tartışma niteliğinde.
“Bilim, edebiyatın sorunlarından farklı olmayan sorunlarla karşı karşıyadır: Sürekli olarak sorgulanan dünya modelleri oluşturmakta, tümdengelim yöntemi ile tümevarım yöntemi arasında gidip gelmektedir ve kendi dilsel geleneklerini nesnel yasalar olarak almamak için hep tetikte olmak zorundadır. Bu durumla başa çıkacak bir kültür ancak bilim sorunsalı, felsefe sorunsalı ve edebiyat sorunsalı sürekli olarak birbirlerini sorgular hale geldiklerinde…
Bugün için bizde “Brecht’i nasıl bilirsiniz?” sorusunun yanıtı, ancak “Brecht’i daha bilmeyiz” olabilir. Bu kaynak kıtlığıyla, bundan farklı her yanıt, doğruluktan uzak kalacaktır.
Brecht’in 1934’te yani, Faşizmin Almanya’da çöreklendiği ve bütün dünya için korkunç bir tehlike haline geldiği dönemde yaptığı ünlü konuşması…