Share This Article
‘Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923‘
İşgal dönemi İstanbul’unun toplumsal, siyasal ve kültürel yönlerine odaklanan “Meşgul Şehir” sergisi, İşgal altındaki İstanbul’un görsel ve tarihsel yansımalarını değerlendirerek, serginin tarihsel bağlamı ve güncel yorumları arasındaki dengeyi inceliyor.
İstanbul’un Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiği döneme odaklanan sergide, Türkiye ve yurtdışından getirilen resmi belgeler, basın yayınları, tablolar, filmler, şarkılar ve fotoğraflar sergileniyor.
İşgal altındaki İstanbul’un sosyal ve kültürel etkileri, çoklu otorite ve etkileşim ağları üzerine odaklanan Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923, tarihi bir döneminin siyasi ve toplumsal karmaşıklığını yansıtıyor.
Yer: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü / Küratörler: Daniel-Joseph MacArthur-Seal, Gizem Tongo / Tarihler: 11 Ocak – 26 Aralık 2023
‘Sarkis: Sonsuz’
“Sarkis: Sonsuz” sergisindeki İstanbul İkonaları’nın, çeşitli malzemelerle yapılan küçük sahnelemelerden oluştuğunu anlatıyor. İkonalar, yönetmen Andrey Tarkovski’nin anısına yapılmış ve zaman içinde çeşitlilik kazanmış. Sergi, bu eserleri kronolojik olarak sergileyerek, diğer yapıtları kucaklayan veya onlar için bir çerçeve oluşturuyor. Elle Danse yerleştirmesindeki monitör, Sarkis’in atölyesinden bir köşeyi gösterirken, sanatçının kişisel tarihinden nesnelerle bezeli bir figür dans ediyor. Sarkis, bu eserlerde saklama, koruma ve ısıtma temalarını işliyor.
Sarkis’in Arter’deki sergisi, 1980’lerden günümüze sanatçının eserlerini kapsıyor. Sanatçının kavramsal temaları ve farklı mecraları bir araya getirdiği sergi, mekanın iki ucuna konumlandırılmış yerleştirmelerle ve müzikle zenginleştiriliyor.
Sarkis’in bellek, ışık, renk ve müzik gibi unsurlar üzerine odaklanırken, eserlerinin ilişkileri aracılığıyla geniş bir hafıza yaratan “Sonsuz” sergisi, sanatçının önceki ve çağdaş sanatçılarla diyaloğunu da içeriyor.
Küratör: Emre Baykal
‘Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar‘
Meşher’deki sergi, 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar İstanbul’un zengin görsel kaydını sunuyor.
Sergideki eserler, şehrin tarihi ve kültürel çeşitliliğini Batılı sanatçıların bakış açısıyla yansıtıyor.
Sergi, panoramik şehir manzaraları, gravürler, nadir kitaplar ve fotoğraflar gibi çeşitli eserleri içeriyor ve İstanbul’un tarihini keşfetmeye davet ediyor. Sergi, İstanbul’un tarihsel ve kültürel zenginliğine dair derin bir anlayış sunuyor.
Meşher / Küratörler: Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı / Tarihler: 20 Eylül 2023 – 26 Mayıs 2024
‘Canan Tolon: Havadan Sudan’
Canan Tolon’un eserleri, şans ve doğal olaylarla oluşuyor ve sürekli bir devinim içinde olduğunu vurguluyor. Sergi, çevresel meselelere olan duyarlılığı ve toplumsal iç çekişmeleri temsil eden ironik bir isimle sunuluyor. Tolon’un ikinci kişisel sergisi, iklim krizi gibi çağdaş sorunları ele alıyor. Sergi, tuval üzerine akrilik ve pastan oluşan büyük ölçekli eserleri içeriyor. Eserler, lekeler, izler ve rastgele boya birikintileriyle kompozisyonlar oluşturuyor.
Tolon’un sergisi, doğal olaylar ve kimyasal süreçlerle oluşturduğu soyut kompozisyonlarla sanat ve çevre arasındaki ilişkiyi keşfediyor.
Dirimart Dolapdere / Tarihler: 23 Kasım – 24 Aralık 2023
18. Contemporary Istanbul
22 farklı ülkeden 67 çağdaş sanat galerisi, 4 inisiyatif ve 4 sanat kurumu katıldı. Yeni katılan 21 çağdaş sanat galerisi de dahil. Çeşitli sanat eserleri, fotoğraf ve heykel sergileri sunuldu. Fuar, çağdaş sanatın çeşitli yönlerini sergilendi ve sanatçılar, galeriler ve ziyaretçiler arasında diyaloglar teşvik edildi.
Tersane Istanbul / Tarihler: 26 – 27 Eylül 2023 (Ön izleme), 28 Eylül – 1 Ekim 2023 (Genel Ziyaret)
‘Nuri Bilge Ceylan: Başka Bir Yerde’
Sergi, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi çeşitli ülkelerde çektiği 22 portreyi içeriyordu. Serginin ve serinin başlığı olan “başka yer” teması, Ceylan’ın filmlerinde sıkça karşılaştığımız karakterlerin “başka bir yerde” olma arzusuna gönderme yaptı.
Ceylan’ın fotoğrafları, karakterlerin içinde yaşadıkları çevreyle kurdukları ilişkileri ve hayatın coğrafyadan bağımsız olmadığını vurguladı. İnsani deneyimlerin derinliği ve ortak duygular üzerine odaklanan sergi, sanatçının kendine özgü biçimsel dilini sergiledi.
Sanatçının 40 yılı aşan kariyerinden seçilmiş eserleri sergide yer verilirken, doğa, insan ve kentsel yaşam temalarını ele alan fotoğrafları sergilendi. Nuri Bilge Ceylan’ın görsel anlatımındaki derinliği ve estetiği vurgulayan sergi, sanatçının sinemasal tarzını ve görsel dilini yansıtıyor.
İstanbul Modern / Küratör: Demet Yıldız Dinçer / Asistan Küratör: Dilara Ulu / Tarihler: 10 Haziran – 6 Kasım 2023