Kuşaklar arasındaki dehşet kanıksamasının yansımasını İsrail’in Filistin’de devam eden son soykırım girişiminde görmek mümkün.
Bu yazı, 12 Mart 2020’de, Suriye’deki savaş nedeniyle mülteci krizinin yükseldiği dönemde Cumhuriyet Kitap’ta yayımlandı. O tarihten bu yana savaş bölgelerindeki çocukların durumu değişmedi. Süregelen Filistin-İsrail savaşında, İsrail’in Filistin’de ilk üç haftada öldürdüğü çocuk sayısı dünyada son üç yılda öldürülen çocuk sayısının üstünde.
“Savaşta gördüklerimizi, yurda dönüşte yaşadıklarımızı, döndüğümüzde karşılaştığımız manzarayı yazıyorduk. Bu da edebiyatımızın karakterinin savaş, yurda dönüş ve yıkıntı üzerine şekillenmesine yol açtı. Savaşta altı yıl sonra yurda dönmüştük, karşımızda yıkıntılar bulmuş, yıkıntılar üzerine yazıp çizmeye başlamıştık. İşin tuhafı, “yıkıntı edebiyatı” ismini sitemli ve nerdeyse gücenik tonda kullanıyorduk.”
“Mübadele’nin 100. yılında Savaş, Sürgün, Edebiyat”ın konu alındığı 2. Sayıda, Turgay Fişekçi, Elif Batuman, Edward Said ve Heinrich Böll’ün yazıları yer alıyor.