Türkiye’de giderek artan şiddet olgusu yakıcı bir sorun haline dönüştü. Ekonomik kriz ve sosyal sorunların etkisiyle artan şiddet vakalarını, şiddetin ve değerler mekanizmasının neye evrildiğini klinik psikolog Hilal Bebek ile konuştuk.
21. yüzyılın ilk çeyreğinin bitmesine sayılı günler kala, Türkiye’de kadınların ve çocukların en büyük dileği hâlâ ölmemek, şiddete ve istismara maruz kalmadan yaşayabilmek. Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarı önlemek için bu yüzyılın ikinci çeyreğinde nasıl bir yol yürümek gerekir? Biz sorduk, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Genel Başkanı Müjde Tozbey yanıtladı.
#1 | Şiddet ve suç sarmalının içinde yolunu kaybetmiş bir ülke
#2 | ‘Değersizlik ve adaletsizlik güç istenci ile birleşince, insanı şiddete daha meyilli hale getiriyor’
#3 | ‘Şiddetle büyüyen çocuk ya şiddeti öğrenir ya kendini kurban görür’
#4 | Sistematik suça dönüşen gıda fiyatlarına bir bakış
#5 | Sosyal medyadan ‘yeni tip mafya’ profili…
Emin Arslan ve Gürer Mut, Dışavurum’un bu bölümünde, son yıllarda palazlanan ve Tiktok, Instagram, Youtube gibi mecralarda sergilenen gövde gösterileriyle şekillenen “Z nesil mafya”ların oluşturduğu suç ve şiddet sarmalına odaklanıyor.
Yasaklarla, serbest bırakılmalarla, seçim vaadi olarak sunulmasıyla, yasalaşsın yasalaşmasın tartışmasıyla siyasetin “kurtarıcı politikası” başörtüsünün kadınların hayatında kapladığı alanla ilgili merak edilen her şeyi “Yasakla özgürlük arasında: Her mahallenin marjinali” dosyasında bulanilirsiniz.