2yaka, kenti ve toplumsal belleği merkeze alan bir yayın politikası benimsemektedir. 2023 yılında kurulan 2yaka, yaşadığı dönemi ve tarihsel koşulları göz önünde bulundurmuş, kentin bellek mekânlarında meydana gelen tahribatı gözlemlemiş, kültürel sıkışmışlığın yarattığı karmaşaya tanık olmuş ve buna ilişkin yeni tartışma başlıkları ortaya atmak isteyen bir grup tarafından kurulmuştur.
2yaka, çağın estetik özelliklerini yansıtmayı ve bunun üzerinden kentin rengini, popüler kültürün abartılı tonlarını ve “karmaşa çağını” estetik bir perspektiften ele almayı hedefledi. Son 40 yılda yaşanan siyasal dönüşümlerin meydana getirdiği tahribatın kültür hayatı başta olmak üzere, yaşamın tüm renklerini giderek soluksuzlaştırdığı bir dönemde 2yaka, sadece bir yayın faaliyeti olmanın ötesinde kolektif bir üretim ve sorgulama merkezini yaratmayı amaçladı.
Kültürünü ve belleğini yitiren bir ülkede “iki şehrin” yaşadığı derinleşen ayrımları gözlemleyen 2yaka, kente, insana, topluma, sanata ve düşünce hayatına ilişkin değerlendirmeleriyle, “iki şehrin hikâyesi”ni anlatmayı hedefledi.
Kentin ve kentli olmanın kendi başına bir anlam taşımadığını, bunun başlı başına bir birikim gerektirdiğini ileri süren 2yaka, kentin genişleyen çehresinde unutulmaya yüz tutan kültürleri ve yaşam pratiklerini incelemeyi planladı.
Sürdürülebilir, bağımsız bir yayıncılık için kendi öz kaynaklarını yaratmayı amaçlayan 2yaka, uzun bir “demlenmenin” ardından ortaya çıktı. Nefessiz bırakılan kültür hayatının yeniden canlandırılması için çaba sarf edecek olan 2yaka, söylemi yaratıcılıkla buluşturacak ve geniş bir okur ağını örecek.
Doğduğu şehri ve ülkeyi içinde bulunduğu yoğun karanlık nedeniyle terk eden ve yeni kültürlerle etkileşim içine giren insanların hikâyelerine de yer verecek olan 2yaka, bu “özel” döneme ilişkin yaşananları kayıt altına alacak.