Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Etiket: kent

Kavafis Konstantinopolis’te

“1477 yılında Şehrim, aşağıdaki hane halkından oluşuyor: 9 bin Türk, 3 bin Rum, 1500 Yahudi, 267 Kırımlı Hıristiyan, 750 Karaman ve 31 çingene. Marrano (Ortaçağ İspanya’sında Hıristiyan olmuş Yahudi ya da Mağribi doktor David Iglesias, Mihrimah Hatun’a böyle dedi işte. Acaba bu, o devrin gerçek bir yansıması mı?”

Devamını Oku

Galata’dan Auschwitz’e: Kamondo Merdivenleri’nin hikâyesi  

Karaköy’deki Bankalar Caddesi’nde Galata’ya doğru çıkmak istediğinizde ya da Pera’dan, vapuru yakalamak için aşağı doğru salınırken kim bilir kaç kez kullandığınız Kamondo Merdivenleri; dönemin banker, Seferad Yahudisi bir ailenin İspanya’da başlayıp, Venedik, İstanbul, Paris ve ardından Auschwitz’de son bulan yok oluş hikayesini anlatıyor.

Devamını Oku

Yıkıntılar içinden süzülen kentsel bellek: Haydarpaşa

Kadıköy’den kalkan tüm vapurların selam durduğu, İstanbul’un barok mimarisinin en özgün örneklerinden olan ve 1908’den bu yana yaşayan Haydarpaşa Garı 2012’den bu yana hizmete kapalı. Uzun bir renovasyon döneminin ardından peronların yapımına başlanan tarihi yapının, 2024 yılında hizmete açılması bekleniyor. Kent kültürünü ve belleğini yansıtan, türlü badire atlatan Haydarpaşa’da neler yaşandı?

Devamını Oku

İstanbul’a tek renk yakışmaz: İçki yasağının hissettirdikleri

Geçtiğimiz ay ne olduysa oldu İstanbul’un dokusuna derin olarak işlemiş olan bu açık hava kültürü, İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmaya kalktı. Valilik, bu 40 yılı aşkın süredir devam eden sosyal anlayışı kamu zararına buldu ve açık alanlarda alkol tüketenlere işlem başlatılacağını duyurdu. Bir genelgeyle! İstanbul birçok rengi içinde barındıran bir kent. İstanbul’a tek renk yakışmaz. O…

Devamını Oku

‘Kentsel sorunları düşünmek kentte yaşayanlar üzerine düşünmekle başlar’

Kent ve mimari tarihimiz açısından önemli çalışmalara imza atan Doğan Kuban, kavramsal olarak kenti ve toplumun mimari farkındalığını masaya yatırıyor. Kentsel sorunların üzerinde düşünürken öncelikli olarak kentte yaşayanlar üzerine düşünmekten geçtiğini belirten Kuban, kent bağlamında bir ortak söylemin gelişmesi gerektiğine işaret ediyor. Bir megapol halini alan İstanbul’un kent ve insan etkileşiminin boyutlarını tartışmaya açıyor…

Devamını Oku

İstanbul’un Dinasurları

“Bir kentteki yapıları hayvanlara benzetmek olası. Neden olmasın, insan bu düşünceye biraz alışınca hiç de kötü bir şeymiş gibi gözükmüyor. İstanbul’da da her kentte olduğu gibi türlü çeşitli hayvan var. Aralarında oldukça ilginç olanlar bulunuyor. Örneğin şu tarih öncesi dönemde yaşamış büyük sürüngenleri andıran surlar, hisarlar.”

Devamını Oku

Köleler, özgür insanlar, baronlar, serfler ve yurttaşlar: Kentlerin doğuşu ve evrimi

İçinde büyük bir toplumsal birikimi ve kültürel zenginliği barındıran kent, çoğu zaman belirsiz bir tanıma bürünüyor. Kent insan yerleşim birimleri içindeki bir aşama mı? Mahalle, köy, kasaba, kent diye yapılan bir sıralama mı? Bir zamanların kent kültürü nasıl bir tarihsel dönüşüme uğradı? İsterseniz gelin kentin kültürel evrimine yakından bakalım…

Devamını Oku